Bugün Sivas Kongresinin 103. yıl dönümü.. Sivas’ı tarihin sayfalarına altın harflerle yazdıran kuşkusuz işte bu kongredir.. Gazi Mustafa Kemal Paşa ve ona inananların birlikte bir ülkenin yeniden ayağa kalkışının temellerini attıkları ve Kurtuluş Savaşı destana giden yoldur Sivas kongresi..
Manda ve himayenin asla kabul edilemeceğinin sessiz ama kesin kararlığıdır Sivas kongresi.. Onun için sıradan birgün olarak hatırlananmalı 4 Eylül tarihi.. Çünkü bir milletin kendi kaderini çizdiği doğumgünüdür aslında..
Ve hep merak edilendir neden Sivas.. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı ve Millî Mücadele'nin başlatılma kararının imza altına alındığı ve şekilendiği kongrenin Sivas'ta toplanması elbette ki Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolunun bu güvenilir memletinden özgürlük meşalesini yakması Sivas’a ve Sivaslılara olan güveninden ve memleketi satmayacaklarına olan inancından gelmiştir..
Onun için Sivas bu yönüyle de güvenirliğini tarihe altın harflerle işte bu kongre ile bir kez daha kanıtlamıştır..
Peki Sivas kongresini bu kadar önemli kılan kararlar nelerdi?
Mondoros mütakeresiyle esir alınmış bir milletin kaderini yine milletin belirleyeceği şu kararlar alındı ;
-Millî sınırlar içinde bulunan vatan parçaları bir bütündür. Birbirinden ayrılamaz
-Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı ve Osmanlı Hükûmeti’nin dağılması halinde, millet topyekûn kendisini savunacak ve direnecektir
-İstanbul Hükûmeti vatanı koruma ve istiklâli elde etme gücünü gösteremediği takdirde, bu gayeyi gerçekleştirmek için geçici bir hükûmet kurulacaktır. Bu hükûmet üyeleri millî kongrece seçilecektir. Kongre toplanmamışsa bu seçimi Heyet-i Temsiliye yapacaktır.
-Kuva-yı Milliye’yi tek kuvvet olarak tanımak ve millî iradeyi hâkim kılmak esastır
- Hristiyan azınlıklara siyasî hâkimiyet ve sosyal dengemizi bozacak imtiyazlar verilemez
-Manda ve Himaye kabul edilemez
-Millî Meclis’in derhal toplanmasını ve hükûmetin yaptığı işlerin Meclis tarafından kontrol edilmesini sağlamak için çalışılacaktır
Evet işte Sivas kongresi bunun için önemlidir.
Bunun için ara ara okunup bir kez daha Kurtuluş Savaşı destanını yazanlara karşı şükran ve minnet duygusunu hepimiz yenilemeliyiz ve bu kongreyi basmak, Sivas'ı işgal etmek için İngilizlerin desteğiyle hazırlıklar yapan Elazığ Valisi Ali Galib’i ve ona onay veren Damat Ferit Paşa’yı da unutmamak gerek.. Bilin ki dün unuttuklarımız bugün daha büyük hainler ve işbirlikçiler olarak karşımıza dikiliyorlar..
Bir kez daha bu bağımsızlık destanını canlarıyla ve inançlarıyla bize armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun..