Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Artık zorunlu

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin kapsamı genişletildi..Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada; Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Kapsamı genişletilen 21 Eylül 2024 tarihli 32669 sayılı UTTS Tebliğine göre, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe kayıt olacak araçlara da TTB taktırma zorunluluğu getirildi.

5 Ekim 2023 tarihli 32330 sayılı Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği kapsamında kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlar için zorunlu tarih olan 31 Aralık 2024’e kadar TTB taktırma zorunluluğu kapsamında bir değişiklik yapılmadı.

Bununla beraber Taşıt Tanıma sistemlerine dahil olan Bireysel Taşıtlar da 30 Haziran 2025’e kadar TTB  takılması zorunluluğu kapsamına alındı.

Akaryakıt Dağıtım Şirketleri tarafından sağlanan Taşıt Tanıma sistemi kullanılan, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtları kapsayan 31 Aralık 2024’e kadar TTB taktırma zorunluluğu kapsamında bir değişiklik yapılmamıştır.

Ayrıca akaryakıt istasyonlarındaki en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine de 31 Aralık 2024'e kadar TTO taktırılması zorunluluğu kapsamında da bir değişiklik yapılmadı.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların kullanılması sırasında akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, taşıt plaka bilgisinin elle girişine olanak vermeksizin, yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlarına (YN Pompa ÖKC) otomatik olarak gönderilmesini sağlayacaktır.

1 Ocak 2025 itibariyle UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, Vergi Usul Kanunu kapsamında hiç düzenlenmemiş sayılacağından, vergi mükellefleri UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeleri akaryakıt giderlerinin belgelendirmesinde kullanamayacaktır.