Kocaeli'de afetlere karşı dirençli anneler
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı ile Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı işbirliğinde Kocaeli Anne Şehir Merkezleri katılımcılarına yönelik Afet Farkındalık Eğitimleri düzenlendi. Afet İşleri Dairesi Başkanlığı kurulduktan sonra oluşturulan eğitim ekipleri, ilk olarak Gençlik Merkezlerindeki gençlere eğitim vermeye başlamıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin Afet İşlerine yönelik eğitim ekipleri bu kez de kadınlara yönelik farkındalık eğitimleri düzenliyor. Eğitimlerde özellikle annelerin ve kadınların rolü üzerinde duruldu. Evde çocukların güvenliğini sağlamak, yapısal olmayan riskleri belirlemek, acil durum çantası hazırlamak ve kriz anlarında soğukkanlı kalmanın önemi vurgulandı.
AFETLERDE ANNELERİN ROLÜ
Afete hazırlık ve dirençli şehir kapsamında 12 farklı yerde toplam 388 kişiye eğitim verildi. Eğitimlerde, kadınların afetler öncesinde, sırasında ve sonrasında alabilecekleri önlemler, ailelerini ve sevdiklerini koruma yolları detaylı şekilde ele alındı. Eğitimlerde özellikle annelerin rolü üzerinde duruldu. Evde çocukların güvenliğini sağlamak, yapısal olmayan riskleri belirlemek, acil durum çantası hazırlamak ve kriz anlarında soğukkanlı kalmanın önemi vurgulandı. Ayrıca, sel, heyelan, deprem, yangın, KBRN gibi farklı afet türlerine karşı alınması gereken önlemler anlatıldı. Katılımcılar, afetlere karşı hazırlık yapmanın yanı sıra afet sonrası psikolojik destek konularında da bilgilendirildi. Kriz anında çocukların, yaşlı aile bireylerinin ve evcil hayvanların ihtiyaçlarına nasıl yanıt verecekleri, güvenli toplanma alanlarının önceden belirlenmesi gibi hayati bilgiler paylaşıldı.
EVDE AFET TATBİKATLARI
Eğitimlere katılan kadınlar, hem kendileri hem de aileleri için afet ve acil durumlara karşı almaları gereken tedbirleri öğrenerek daha güvende hissettiklerini belirtti. Eğitmenler, afetlerin her an gerçekleşebileceğini ve toplumun her kesiminin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgularken, kadınların afet yönetiminde oynayacakları rolün hayati olduğunu vurguladı. Bu eğitimlerin, daha fazla kadına ulaşacak şekilde tekrarlanacağı ve bilinçlendirme çalışmalarının sürdürüleceği bilgisi de verildi. Ayrıca, düzenli olarak yapılacak afet tatbikatlarının evde uygulanmasının gerekliliği üzerinde duruldu.
AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ TOPLUM
Kadınların ve annelerin afetlere karşı bilinçlenmesinin, toplumsal dayanıklılığı artıran en önemli sosyolojik unsurlar arasında yer aldığını ifade eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Şemsettin Yıldırım, ‘‘Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz olarak afetlere karşı daha dirençli bir toplum oluşturma yönünde çalışmalarımız devam edecek. Bu bağlamda afet farkındalık eğitimlerini, önümüzdeki aylarda da farklı ilçelerde ve mahallelerde düzenleyeceğiz’’ dedi.