Kocaeli Yerel Kültür Müzesi açıldı

 

Büyükşehir, Kocaeli’nin kültürel mirasını yaşatmak ve geleceğe taşımak için hayata geçirilen ilk yerel kültür müzesinin açılışını yaptı

Kocaeli’de yaşayan Manav Türklerinin zengin kültürünü yaşatmak ve tanıtmak için bir süredir çalışma içerisinde olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Yerel Kültür Platformu işbirliğiyle hayata geçirilen Kocaeli Yerel Kültür Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Unutulmaya yüz tutmuş yöresel değerlerin yeniden gün yüzüne çıkarılması ve kuşaktan kuşağa aktarılması için çalışmalar yapan Büyükşehir, bu kapsamda Portakal Hafız Konağı'nın üst katını Yerel Kültür Müzesi’ne dönüştürdü. Yeni nesil bir müze olan Yerel Kültür Müzesi, manav kültürünün Kocaeli’de oluşturduğu kültürü hem dijital ortamda ve somut kültürel miras ile sergilemeye başladı. 

AÇILIŞA GENİŞ KATILIM

Kocaeli Yerel Kültür Müzesi açılışına Vali Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, AK Parti MKYK Üyesi İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kültür ve Turizm İl Müdürü Fatih Taşdelen, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, İl Müftüsü Sinan Cihan, Yerel Kültür Platformu Genel Sekreteri Prof. Dr. Arif Özkan, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, BBP İl Koordinatörü Metehan Küpçü, Körfez, Derince, İzmit ve Gebze Taşköprülüler Derneği, Çınarlı Mahallesi Yardımlaşma Derneği, Çavuşlu Köyü Yardımlaşma Derneği, Körfez Muhtarlar Derneği, Körfez Avcılar Derneği, Genç Kandıralılar Derneği, Şileliler Derneği, Gebzeliler Derneği, Gebze Duraklı Köyü Derneği, Dilovası Köyleri Derneği temsilcileri,  Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Başaran, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, MKYK Üyeleri İlyas Şeker,  Davut Coşkun Şiviloğlu,  İzmit İlçe Başkanı Halil Dokuzlar, DSP Kocaeli İl Başkanı Halim Dedeoğlu, Muharrem Tutuş, İzmit Belediyesi Koordinatörü Nurullah Özer, Tavşantepe Mahallesi Muhtarı İbrahim Efe,  İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, Kocaeli Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Kocaeli Kent Konseyi Sekreteri Sedat Köse, Ak Parti Gebze ilçe Başkanı Recep Kaya, Ramazan Tuna, Kocaeli Üreten ve Yöneten Kadınlar Platformu Başkanı Sevim Korkmaz Pekyörür, Manav Kültür Platformu,sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri ile davetliler katıldı. 

“GEÇMİŞİMİZİ HATIRLAMALIYIZ”

Portakal Hafız Konağı’nın bahçesinde gerçekleştirilen açılış programında konuşan Başkan Büyükakın, müze ve müzecilik faaliyetlerinin geçmişle bağı koparmamak açısından çok önemli olduğunu söyledi. Müzeleri bir objeyi sergilemenin çok daha ötesinde gördüklerini dile getiren Başkan Büyükakın, “Çocuklarımızın, gençlerimizin yarın biz olarak kalması için bu yaşam kültürünün gelecek nesillere aktarılması çok değerli. Sadece bir obje sergilemiyor, geçmişte bizi biz eden, bugün bizi biz yapan değerlerin yarına taşınması imkanı sağlıyoruz. Portakal Hafız Konağı başlı başına büyük bir miras. Bunun STK’lar aracılığıyla kentle buluşması da ayrı bir önem taşıyor. İnsan geçmişiyle bağı, geleceğiyle ilişkisi olan sosyal bir varlık. Geçmişimizi hatırlamalı ve yaşatmalıyız. Bu toplum sağlığı açısından çok önemli” ifadelerini kullandı.

“BİR YAŞAM BİÇİMİ”

Yerel Kültür Müzesi’nin Kocaeli’ye kazandırılan ilk müze olmadığını, kente birçok müze kazandırdıklarını anlatan Başkan Büyükakın sözlerini şöyle tamamladı: “Şehrimize sayısız müze kazandırdık ve kazandırmaya da devam ediyoruz. Avrupa’ya gittiğimizde ‘Bizde neden yok?’ diye sitem ederdik. Şimdi bizde de var. Bu eserlerin kaybolmaması için emek veren arkadaşlarımızın kıymetinin bilinmesini rica ediyorum. Sizler bu emeği ortaya koyduğunuzda bizim işimiz daha kolay oluyor. Güçlü oluyor. Sahipleniliyor ve aidiyet oluşuyor. Bunun da bir yaşam biçimi olduğunu unutmayın.”

 ‘Kültür; edebiyattır, inançtır, giyim tarzıdır, yeme içmedir kısacası markadır’ diyerek sözlerine başlayan Vali Yavuz, şunları kaydetti: “Marka bizi bir başkasından ayıran en önemli ayırıcı nitelik ve özelliktir. Eğer siz sizi siz yapan değerlerinize sırtınızı döner, bir başka değerler manzumesine doğru evirilirseniz geçmişle bugün ve yarın arasındaki bağlantıyı koparmaya başlarsınız ve asimilasyon sürecinin başlaması tam da budur. Bir müddet sonra kuşaklar arasındaki çatışmanın yoğunlaştığı, birbirinizi anlamakta zorlandığınız bir sürecin içerisine girersiniz. Oysa bu topraklardaki insanlığı, bu topraklardaki vicdanı, başka hiçbir coğrafyada bulmanızın mümkün olmadığının altını çizmek istiyorum. 

Bu Tür Hizmetleri Değerli ve Kıymetli Buluyorum

Kültürün yaşatılmasının önemine değinen Vali Yavuz, emeği ve desteği olan herkese teşekkür ederek devam ettiği konuşmalarında: “Biz dünyadaki en son evrensel ve emperyal imparatorluğu kurmuş, dünyanın üçte ikisini yönetmiş, hukuku haykırmış, dahası insanlığı yaymış, yaşatmış bir milletin evlatları olarak dünümüzle bağımızı koparmamız demek asimile olmamız demektir. Bu sebeple bu tür hizmetleri değerli ve kıymetli buluyorum. Özellikle Kültür Platformuna ve Türkiye’ye örnek ve rol model olabilecek birçok hizmeti sunan ve bu bağlamda da kültürel değerleri de yaşatan Büyükşehir Belediye Başkanımız kıymetli kardeşim Tahir Büyükakın’a çok teşekkür ediyor, ekibini de gönülden kutluyorum.” dedi.

Kendi Değerlerimizle Yükselmek İstiyoruz

Manav kültürüyle yakınlığı bilinen Eskişehir’de doğup büyüyen Vali Yavuz, büyük bir merak içerisinde müzeyi gezeceğini sözlerine ekleyerek  kültürün korunması hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Biz farklıyız, farklı olmayı bir nitelik olarak kendimizde buluyoruz ve bu farklılıklarımızı da korumak istiyoruz. Popüler kültürün bir parçası olmak da, kaybolmak da istemiyoruz. Kendi değerlerimizle yükselmek istiyoruz. Bunu yapabilmek için de geçmişimizle geleceğimiz arasındaki bağımızı kurmaya, yaşatmaya devam edeceğiz.”

Katliamı Kınıyoruz

Filistin’de meydana gelen katliama da değinen Vali Yavuz:  “Bu katliamı nefretle bir kez daha kınıyoruz. Gerçekten uğradıkları soykırımı ağzına sakız yapanların, tüm dünyanın gözü önünde bir halkı tamamen yok etmeye yönelik girişimleri de herhalde insanlık vicdanında karşılığını mutlaka bulacaktır. Bunu şunun için söylüyorum; Müslüman Hristiyan ya da Yahudi olmanıza gerek yok, insan olmanız vesilesiyle böylesi bir katliama karşı çıkmanız gerekir. O yüzden din ve etnisiteden bağımsız bir şekilde, bir insan olarak bu duruşu herkesin göstermesi gerekir. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Rahmet, Minnet ve Şükranla Yad Ediyorum

Cumhuriyetimizin kurucusu, Milli Mücadelemizin eşsiz Komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 85. Yıldönümü nedeniyle Valiliğimizce düzenlenen anma törenlerine herkesi davet eden Vali Yavuz: “Büyükşehir Belediyemiz ve diğer kurumlarımızın katılımıyla Cumhuriyetimizin Kurucusu, Milli Mücadelemizin eşsiz Komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü yarın vefatının seneyi devriyesinde rahmetle, minnetle ve şükranla yâd edeceğiz. Herkesi anma törenlerimize davet ediyorum. Bu vesileyle bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum. Cumhuriyetimizi de devletimizi de kıyamete kadar yaşatma azim ve kararlılığı içinde olduğumuzu ifade ediyor, bu duygu ve düşüncelerle birazdan açılışını yapacağımız ‘Kocaeli Yerel Kültür Müzesi’nin kurulmasında emeği ve desteği olan herkesi gönülden tebrik ediyorum. Hayırlı olsun.” dedi.

Konuşmalarını yapmasının ardından Vali Yavuz, protokol üyeleri ile birlikte yerel kültürümüzün unutulmaması, yaşatılması ve nesilden nesile aktarılması amacıyla hizmete açılan “Kocaeli Yerel Kültür Müzesi" açılış kurdelesini hayırlı olsun dilekleriyle kestiler. Açılış sonrası Vali Yavuz, protokol üyeleri ve davetliler ile birlikte müzeyi gezerek, sergilenen ürünleri incelediler. 

Kocaeli Yerel Kültür Müzesi sergi temaları; Manavların Kocaeli’ne yerleşimi, manav mimarisi, yerel kültür mirası, dilden dile, nesilden nesile, manav mutfağı, motiflerin hikâyesi ile Ketenin yolculuğunda ise; Keten İpinin Yolcuğu, İlmek ilmek emek, Kandıra Bezi, Motiflerin dilinde; Kocaeli Kilim motifleri, dokuma tezgâhı ve çok amaçlı salonda ise; atölyeler, ritüeller, yazılı ve sözlü tarih çalışmaları olarak 4 ayrı bölümden oluşuyor.