İlyas Şeker ve betona kurban edilen zeytinlikler

ADALET BORA/haberpi-  Ak Parti Kocaeli eski Milletvekili ve halen MKYK üyesi olan İlyas Şeker zeytinlerini topladığı anlara denk gelince Kocaeli'nin zeytinlerine ve her geçen gün gözlerimizin önünde yok olmasına dair konuşmanın zamanı geldiğine inanıyorum. Barışın, bereketin, huzurun, kutsalın simgesidir zeytin. Ve ne yazık ki hunharca betona kurban edilen ağaçların başında geliyor benim güzel ülkemde.. Bunu anlamak ve yorumlamak gerçekten zor..
Kocaeli'nin Gebze ilçesi dahil Karamürsel, Gölcük, Darıca  başta olmak üzere bir zamanlar en kaliteli zeytinlerin yetiştiği ilçeler bir bir betonlaşmaya mahkum edilirken artık bahçelerde veya kent meydanlarına getirilip numunelik hale getirilen zeytin ağaçlarının yok edilmesine ses çıkarmayan siyasetçiler ve zeytinlikleri imara açarak yok edilmesine elbirliğiyle destek verenlerin hüzünlü bir göstergesidir bu fotoğraf. Onun için haber olmayı hakketmiştir.
Yıllarca Kocaeli Büyükşehir'de ve ardından milletvekliliği sürecinde zeytinliklerin bir bir yok edilmesine ses çıkarmayan İlyas Şeker şimdi bahçesine diktiği zeytin ağacını paylaşarak çevreci veya zeytinağacı dostu mesajını veriyor. Aslında bu mesajla birlikte emekliliğe ayrıldığında doğanın ve bir zeytin ağacının ne kadar kıymetli ve kudretli olduğunu da fark etmiştir diye düşünüyorum. Hangi koltukta olursanız olun doğayı korumadığınız zaman o koltuklar gittikten sonra doğaya dönmek ve bir ağacın nasıl güçlü bir dost ve size yoldaş olduğunu görmüş olacaksınız. Tıpkı İlyas Şeker'de olduğu gibi çok geç kaldığını düşünen olur mu bilmem ama bu ibretlik fotoğraf belki halen görev başında olan ve yeşili ve zeytinlikleri ve tarım alanlarını betona kurban etme yetikisi elinde bulunanların uyanmasına vesile olur.. Yoksa bu gidişle birgün yaşlanıp köşeye çekildiğinizde sizi gölgesine alacak bir yaprak bulamayacaksınız.. Söylemiş olayım..
İlyas Şeker zeytinlerini toplarken; İki yıl önce Karamürsel ilçemizden getirip diktiğim ‘Samanlı zeytini’nin bu yılkı hasatı 6 kg. Allah bereket versin. Nasipse 3-4 ay sonra yemeye başlarız.'.diyor. Ne kadar ilginç değil mi?
SAMANLI ZEYTİNİ İÇİN ÖNEMLİ NOT
Karamürsel belediyesinin önceki dönem belediye başkanı İsmail Yıldırım'dan dinlemiştim; Sadece Kocaeli Samanlı Dağlarının yamaçlarında yetişiyor. İri ve ince kabuklu olması nedeniyle elle toplanıyor. Kendine has muhteşem bir lezzeti ve aroması var. Ayrıca yağı da bir o kadar kaliteli olduğunu belirmişti. Büyük uğraşlar vermişti hem korunması hem de bir marka haline getirilmesi için. Görevi bıraktıktan projeleri devam eder mi bilinmez ama bildiğimiz bir gerçek var ki;  Samanlı Zeytinleri ve tüm zeytin çeşitleri bu ülkenin ve bu kentin markası olmayı hakkediyer ve mutlaka korunması gerekiyor..