Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Hacı Ali Mantar'la Üniversiteyi konuştuk. Merak edilenleri sorduk

ADALET BORA- Türkiye'nin en başarılı üniversitelerinden biri olan ve her geçen gün daha da önemli başarılara imza atan Gebze Teknik Üniversitesinin yeni Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar’la Üniversitenin dününü, bugününü ve gelecekteki hedeflerini konuştuk.
BİLİM DÜNYASININ SAYGIN İSMİ PROF. MANTAR
Rektörlük görevine geldiğinden bu yana hem Üniversitede hem de kamuoyunda yakından takip edilen Prof. Dr. Hacı Ali Mantar sosyal duyarlılıkları, üniversitenin kapılarını halka açması, kapısının kentin tüm katmanlarına açık olması, öğrencileriyle, ekip arkadaşlarıyla olan samimi, içten haliyle dikkat çekiyor. Çok iyi biliyoruz ki bir kurumda yönetici değiştiği zaman her şey bir anda değişir. Kendi ekibini oluşturma denir buna ki bu durum ise çoğu zaman kurumlardaki sürekliliği sekteye uğratır. İşte tam bu noktada Prof. Mantar farkını ortaya koydu ve ‘benim işim çalışlanlarla uğraşmak değil bilim ve teknolojiyle uğraşmak’ dercesine personelle uğraşmadı. Bu çok anlamlı bence. Bu kendine olan özgüveni ve bilime adanmış bir hayatın da özeti aslında..
Sayın Rektörle uzun uzadıya sohbet ettik. Harika bir yol gösterici. Anadolunun tüm içtenliğini taşıyor. Başarılı ve güçlü bir bilim adamı. Bu ülkenin önemli kurumlarında ve üniversitelerindeki çalışmalarıyla saygınlığın zirvesinde.  Kendini anlatmak gibi bir derdi yok Mantar hocanın.  'Ben' telaşını çoktan aşmış 'biz' diyenlerden..
Teknolojiyle iç içe bir özgeçmişi var ama bana kime benzetirsiniz hocayı derseniz ‘Ham idim piştim diyen Yunus Emre’ye benziyor derim. Ve tabi Gizemci zekâsıylada Farabi’yi çağrıştırıyor . Neden mi? Çünkü  Prof. Mantar hoca'ya 'mühendisliğin bu ülke için çok değerli olduğunu söylediğimde ‘ Adalet Hanım herkes mühendis olabilir, herkes teknik öğrenerek bir şeyler üretebilir ancak bunun yanına Felsefeyi, sosyolojiyi, psikolojiyi, insani değerlerleri, saygıyı, merhameti, dostluğu ve insan olmanın erdemlerini koymadığınız zaman bir anlam ifade etmiyor’ diyerek Farabice yönünü de ortaya koymuş oldu..
Çocuklar için, kadınlar için, engelliler için, sosyal değerler için kafa yoran,  gençlerin değerlerle buluşup, bu ülkenin aydınlık yarınlarına imza atması için çalışan, toplumun derdiyle dertlenen kıymetli bir bilim insanı.. Tüm ünvanların önüne önce erdemli olmayı ön koşul olarak gören, İhtirastan, koltuk sevdasından, popüler olmak çabasından o kadar uzak ki. Bu duruşuyla İnsanda  ‘ Keşke Üniversitede öğrencisi olsaydım’  duygusu uyandırıyor.. Eminim öğrencileri bu konuda ne kadar şanslı olduklarını biliyorlardır..
Evet öğrencisi olma  şansımız olmayacak ama nezaketiyle, sohbetiyle ve duruşuyla, bilgiyi, bilimi erdemle harmanlayan  bir rol model olacak. GTÜ öğrencileri böyle bir Rektöre sahip oldukları için bence çok şanslılar.. Hem Rektörlük kapısı hem gönül kapısı açık olan kaç Rektör gösterebilirsiniz.. Ve inanıyorum ki Prof. Dr. Mantar  bu yönüyle üniversite tarihine de imza atacak. Ve bizde basın mensupları olarak kendisini ilgiyle takip etmeye devam edeceğiz.
VE SORULARIMIZA GEÇİYORUZ
 Hocam öncelikle akademik yıl açılışınızla röportaja başlamak istiyorum. Milli Savunma Bakanı ve önceki dönem Genel Kurmay Başkanı sayın Yaşar Güler’in katılımıyla yaptınız. Bunu Gebze Teknik Üniversitesinin ‘Teknoloji üreten Üniversite’’ yönünü ön plana çıkarma olarak yorumlayabilir miyiz?
 Prof. Dr. Hacı Ali Mantar: Adalet Hanım, Milli Savunma Bakanımız sayın Yaşar Güler’in üniversitemizin akademik yılı açılışına katılması ve Üniversitemize olan övgüleriyle bizleri onurlandırdı. Sayın Bakanımıza bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. GTÜ olarak sorumluluklarımızın farkındayız ve bunun için çok çalışıyoruz. Biz Üniversite olarak  teknoloji alanındaki akademik ve endüstriyel AR-GE'yi  sanayiye, ülkenin ekonomik faydasına hızlı ve etkin transferini sağlamak için yoğun bir çaba gösteriyoruz yaklaşık 30 yıldır bu misyon ile yatayda ve dikeyde güçlenerek, büyüyerek yolumuza devam ediyoruz
Gebze Teknik Üniversitenin kaç bin öğrencisi ve kaç fakültesi var hocam?
 Prof. Dr. Hacı Ali Mantar: Gebze Teknik Üniversitesi olarak şu anda 11 bin öğrencimiz,7 araştırma enstitüsü ve 5 fakültemiz var.
Genç bir üniversite olmasına rağmen sık sık başarı hikayelerinize ve haberlerinize basın mensupları olarak tanıklık ediyoruz. Bu Gebze Teknik Üniversitesine nasıl bir ayrıcalık katıyor?
Prof. Dr. Hacı Ali Mantar: Adalet hanım biliyorsunuz 92 yılında kurulmuş genç üniversiteyiz ama bu durumu büyük bir avantaja çevirmeyi başardık.Eğitim ve araştırmadaki kararlı ve güçlü motivasyonumuzla dünyada tanınan ve uluslararası normlara sahibiz.. Bununla birlikte Üniversitemiz Türkiye’deki en önemli projelerinde lider konumda. Bu başarının altında yatan gerçek ise Akademik kadrosu, öğrenci ve mezunlarının hep beraber üniversitesine sahip çıkmasıdır.
Aslında mezunların okullarına sahip çıkması ve bağı koparmaması çok önemli. GTÜ olarak bu yönde nasıl bir yol izliyorsunuz?
 Prof. Dr. Hacı Ali Mantar: Evet Adalet Hanım, biz mezunlarımızı gerçekten önemsiyoruz. Bu koltuklar gelip geçici. Ama bu üniversite burada okuyan ve mezun olmuş, daha sonra gelecek öğrencilerin ortak değeridir.Biz de üniversite olarak mezunlarımızla bağımızı koparmıyoruz. Kurum kültürünü aktarmak, mezun-öğrenci,mezun-akademisyen, mezun-mezun etkileşimini arttırmak, mezunların GTÜ ile bağlarını güçlendirmek adına bir köprü görevi gören mezunlar buluşmasını yapmaya devam ediyoruz. Böylece hem üniversitemizle bağları güçleniyor hem de mezunlarımızın maddi ve manevi desteğiyle daha da güçlenerek yolumuza devam edeceğimize inanıyoruz’
Gebze Teknik Üniversitesinin en önemli başarısı nedir? Öğrenciler neden GTÜ’yü tercih etmeli hocam?
Prof. Dr. Hacı Ali Mantar: Yenilikçi bir üniversiteyiz. Öğrencilerimize yüksek kaliteli eğitim sunmanın yanı sıra araştırma ve inovasyon konularında da büyük öncülük ediyoruz. Bunu da başarımızla kanıtlıyoruz zaten. Bakın Akademik sıralamalarda Türkiye'de hep ilk 5’in içindeyiz. Hatta 2, 3’e kadar yükseldiğimiz de oldu. Bunlar çok önemli başarılar. Bu sürece kadar ilk beşten hiç inmedik. Genç bir devlet üniversitesi için bu başarı hem ulusal hem de uluslararası kayıtlarda çok önemlidir.
Bununla birlikte Öğretim üyesi başına düşen yayın sıralamasında 2,81'lik etkileyici oranla Türkiye üniversiteleri arasında 3. sırada yer aldık. Bu, üniversitemizin bilimsel araştırmalara verdiği önemi ve araştırma üretkenliğini vurgulayan önemli başarıdır. Bununla birlikte öğrencilerimizin sosyal etkinlikler, sportif faaliyetler, kültürel etkinlikle, fuarlar, paneller, kongreler dahil hayata dair tüm bilgi ve becerilerin kazanılması için de çalışıyoruz. O nedenle bugün ve gelecekte öğrencilerin  Gebze Teknik Üniversitesi'ni tercih etmeleri için her zaman büyük bir başarı öykümüz olacaktır
Üniversite –sanayi işbirliği konusunda GTÜ hangi konumda hocam?
 Prof. Dr. Hacı Ali Mantar: Türkiye'nin sanayi kalbinde yer alıyoruz ve doğal olarak önceliğimiz sanayi ile güçlü bağlar kurarak öğrencilerimize sektörün içinde mesleklerini deneyimleyerek ve kendilerini pratik alanlarda da geliştirmelerine olanak sağlayarak mezun etmek.Bununla birlikte sanayicilerimizin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda kısa zamanda değere dönüşen Arge çalışmalarına yöneliyoruz. Bu kentte çok sağlıklı ve karşılıklı fayda paydasında sanayi-üniversite işbirliğimiz her geçen gün biraz daha artarak devam ediyor..Aynı zamanda Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz ve Enerji Enstitüsü programları, TEİ ve TUSAŞ ile beraber yürütüyor. Nano Teknoloji Enstitümüz, ASELSAN ve NATO ile  Savunma Enstitümüz ve Bilgisayar Mühendisliğimiz Havelsan ve ASELSAN ile ciddi iş birliklerine sahip. Bütün bu çalışmalar aynı zamanda Gebze Teknik Üniversitesinin başarı hedefine odaklandığının da göstergesi. Bu misyon ve vizyonumuzu daha ileri taşımak için akademisyeni, öğrencisi, mezunu, sanayi ve uluslararası paydaşlarımızla yol yürümeye devam edeceğiz
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü olarak bundan sonra yapmak istediğiniz en önemli projeniz ne olacak?
 ​Prof. Dr. Hacı Ali Mantar: Adalet hanım bilim ve ilimin temelinde çok ve programlı çalışmak vardır. Biz de öğrenci yurdumuzun açılmasıyla birlike Üniversitemizi yedi yirmidört yaşayan bir mekan haline getireceğiz. Şu anda da bu adımı atmış bulunuyoruz. Çalışmak isteyen öğrencilerimiz istediği saate kadar çalışabiliyor ama biz bunu gerçek anlamda hayata geçireceğiz. Gece-gündüz demeden öğrencisiyle, akademisyeniyle ve yöneticileriyle çalışarak hedeflerimizi daha da yükseklere taşıyacağız
Hocam son ve her zaman cevap arayan soruyla röportajı tamamlamak istiyorum. Gebze Teknik Üniversitesi ile Gebze arasında mekansal bir uzaklık var. Öğrenciler ve akademisyenler doğal olarak kent merkezine gitmeyi tercih etmiyorlar. Kentle üniversite buluşması için bir projeniz var mı yeni dönemde?
Prof. Dr. Hacı Ali Mantar: Adalet hanım, bu konuda haklısınız. Fiziki bir uzaklık sözkonusu. Ama kentle üniversite kaynaşması için ortak çalışmalar yapmak için ortak akılla hareket edeceğiz. Hem yerel yönetimler hem Sivil Toplum kuruluşlarıyla bu anlamda fikir alışverişinde bulunarak sorunu çözebileceğimizi düşünüyorum. Bizde Üniversite olarak bu konuyu önemsiyoruz ve inanıyorum ki yakın bir zamanda ortak bir payda da buluşacağız
TEŞEKKÜR
Kıymetli Hocam Prof. Dr. Hacı Ali Mantar'a nazik ev sahipliği ve bu keyifli röportaj için teşekkür ediyorum. Ayrıca bizleri aynı içtenlikle karşılayan ve ağırlayan, Gebze Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri sayın Nadir Yıldırım ve Özel Kalem Müdürü sayın Dinçer Ekinci'ye de teşekkür ediyorum