GTÜ öğrencileriyle yeni marketi, Rektörden taleplerini ve sorunlarını konuştuk

ADALET BORA/haberpi-Türkiye'nin en önemli Üniversitelerinden biri olan ve Gebze adını da taşıyarak bu kentin en değerli markası olduğuna inandığım Gebze Teknik Üniversitesine bu sefer öğrenciler için gittim.
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Mantar'ı hedefe koyan market eleştirisini öğrencilere sordum.. Kim haklı, kim haksız.?  Rektör Mantar'a yönelik suçlamaların kaynağı ne.? Rektörlük ve Üniversitenin dahil olmadığı bir market ihalesi neden ısrarla Üniversiteyi yıpratan bir malzeme olarak kullanılıyor? Milli Emlak'ın açtığı ihaleyi kazanarak burada şube açan ve sadece üniversite ile sınır komşu olan Marketin açılışına katılan Rektör Mantar neden hedefteki isim haline getirilmek isteniyor? Öğrenciler bu durumla ne kadar ilgili onu sorduk ve öğrendik..Ve günlerdir açılan bir market üzerinden Türkiye'nin en önemli bilim insanlarından biri olan Rektör Prof. Dr. Hacı Ali Mantar'ı yıpratmaya çalışanların niyet ve diyetleri nedir bilinmez ama öğrencilere Rektörün açılışa katılmasının yanlış olup olmadığnı da sordum. Hiç biri bu konuda tek bir art aramamış. Onlar için önemli olan ucuza alışveriş yapabilecekleri bir olanağa kavuşmuş olmalarıydı..
Detaylara girmeden özet geçeyim 
İhaleyi Rektörlük açmamış. BİM'e burayı Rektörlük değil Milli Emlak vermiş ve tabi ihaleye diğer market zincirleri de katılmış.
Market Kampüsün içinde değil. Dışarıda. Rektör Mantar komşu alanda yapılan bir açılışa nezaketen katılmış. Doğal olarak katılımcıların GBT'sine bakmak zorunluluğu da yok bu anlamda. Öyle değil mi?
Ve tabiki baştan belirteyim ki sayın Rektörün ben dahil hiç kimsenin savunmasına İhtiyacı yok. Burada sözkonusu olan Gebze'nin değeri ve markası olan Üniversitenin ve onun en önemli temsilcisinin açık ve aleni bir şekilde yıpratılmasına karşı oluşumuzdur. Ve bir gazeteci olarak masa başında copy paste yaparak niyet okumalarına karşı olduğumuzu da göstermektir. 
GTÜ BİR YAŞAM ALANI 
Devasa bir Milli Parkı andıran Kampüsüyle Türkiye'nin en önemli Üniversitelerinden biri olan Gebze Teknik Üniversitesinde ağaçlar arasında mutlu mesut bir alana serpiştirilmiş oturma alanlarında kimi öğrenciler ders çalışıyor, kimi müzik dinliyor kimi yürüyüş yapıyor kimi de cafede arkadaşlarıyla birşeyler atıştırarak sohbet ediyordu..
Önce birlikte oturmuş harıl harıl ders çalışan Merve, Tuğçe, Aslıhan, Ömer, Alper ve Gürkan'la selamlaşarak yanlarına oturdum. 'Küçük bir dinlenme molasına ne dersiniz gençler' dedim. Işıl ışıl yüzleriyle aydınlık geleceğin tertemiz ve umut vaadeden gençlerdi hepsi. Mayalarındaki Anadolunun kadim saygısı ve içtenliğiyle buyur ettiler. Kimi mühendis, kimi mimar, kimi işletmeci olacak. Okulda ilk seneleri olduğunu ve işi baştan sıkı tutuklarını bu nedenle hem bahçede dinlenip hem de ders çalıştıklarını söylediler.. 
Sohbete başladık. Üniversite yönetiminden memnun olup olmadıklarını öncelikle sordum. Hepsi sözleşmişçesine: çok memununuz. Birçok etkinlik oluyor. Şehirden uzaktayız ama Üniversitedeki yoğun etkinlikler sayesinde hiç boşluk hissetmiyoruz' dediler.
MARKETİN AÇILIŞI ÇOK İYİ OLDU
 Devasa Kampüs alanında kilometre başına nerdeyse bir öğrencinin düştüğü bu şahane ortamda onlarca üniversiteli arkadaşımızla hem sohbet ettik hem Üniversiteyi değerlendirdik hem de son günlerin tartışma konusu olan BİM marketinin açılışını konuştuk
Öğrenciler marketin açılışına nasıl bakıyorlar. Rektörün açılışa katılmasına tepkililer mi?  Kantin ve Üniversitedeki tek cafe'nin fiyatlarını nasıl buluyorlar. Ve tabi son olarak daha yeni açılan Kocaeli Büyükşehir'in minibüs antik köftedeki fiyatlarını da yerine giderek sorduk
İşte onların cevapları;
Merve-Burada marketin açılması çok iyi oldu. Hatta arkadaşım airpods aldı. Bayağı iyi oldu. Şimdi buradaki cafede ile fiyat karşılaştırması yaptığımızda oradan aldığımız herhangi bir ürün ile onun aynısı arasında 4-5 kat fiyat farkı oluyor. En basitinden bir su  kantinde 4 lira, Kelebek cafede 7 lirayken biz artık marketten bunu 2,25 liraya alıyoruz. Onun için çok çok iyi oldu. Rektörümüzün açılışa katılması niye kötü olsun ki. Sonuçta bize büyük kolaylık sağlayacak bir hizmet ayağımıza kadar gelmiş. Gitmesin mi yani? Böyle saçmalık olur mu? 
Alper- Ben çok iyi buldum. Çünkü etrafta hiçbirşey yoktu. Biz yurtta kalıyoruz ve artık tüm ihtiyaçlarımızı hem daha ucuza hem de araç kullanmadan karşılayabiliyoruz. Burada sadece bir kafe vardı ve orada da fiyatlar yüksek bizim bütçemize göre. O nedenle çok iyi oldu 
Tutku-  Markette birçok arkadaşımız part-time çalışıyor. Bu da ayrıca önemli. Çünkü uzak yerlerden gelen ve maddi sıkıntı içinde olan arkadaşlarımız böylece yol parası vermekten kurtulup rahatlıkla çalışabiliyorlar. Bu açıdan da çok iyi oldu.

Gürkan - Çoğunlukla sabah aç çıkıyoruz yola. Okula gelirken şimdi markete uğrayıp çok daha uyguna sandaviçimizi ve içeceğimizi alıp kahvaltımızı yapabiliyoruz. Çünkü markette şu anda fırında var. Çeşit çeşit pastalar, börekler, simit v.s hepsi mevcut. Bizim için büyük kolaylık oldu.
LİSE ÖĞRENCİLERİ DE ÇOK MEMNUN
STFA lisesi öğrencileriyle de konuştuk. Onlarda marketin burada açılmasından çok memnun olduklarını belirterek: kantin fiyatlarından kat kat ucuza alabiliyoruz artık yiyecek ve içeceklerimizi.  Biz çok memununuz diyerek satın aldıkları yiyeceklerini marketin yer aldığı sahada bir kenarda oturarak yemeye devam ederken bizde onlara afiyet olsun dileklerimizle vedalaştık
TEMEL SORUN BARINMA VE ULAŞIM. TAHİR BAŞKANDAN İNDİRİM B EKLİYORLAR
Ve tabi sorunlarını da dinledik. En büyük probleminiz ne diye sordum cevaplar ardı sıra geldi; Pertevpaşa Yurdununda  kalanlar için ulaşım çok uzun sürüyor. Mualimköydeki yurttan gelenler için ekspres hat koyuldu. Biz Perdev yurdunda kalanlar maalesef saatler süren bir yolculuktan sonra buraya gelebiliyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir bey'den ki duyduğumuza göre o da uzun süre Üniversitede hocalık yapmış ve bizi anlayacağını düşünüyoruz bu yurttan gelenler için de bir ekpres hat istiyoruz 
Ayrıca buraya yeni açılan AntikKöfte'de fiyatların biraz indirilmesini istiyoruz başkanımızdan. Şu anda köfte-ekmek 95 lira. Bu gerçekten biz öğrenciler için çok pahalı.Başkanımız buna da bir el atsa çok iyi olur..
Biz koronaya denk gelen öğrencileriz. Talihsiz bir süreç yaşadık. Şu anda çok daha iyi. Kampüsümüz çok daha kalabalıklaştı. Biz şansız bir dönem yaşadık ama gün geçtikçe çok daha iyi oldu.
Okuldaki tek kafe olduğu zaman daha çok tekelleşmişti. Bu marketin açılmasıyla artık böyle olmayacak. Antik köftenin açılması da iyi oldu. Ama hoşumuza giden fiyatlar değil. Çok abartılı görmüyoruz  ama belki öğrenci-hoca farkı olabilir. Öğrenci kartı basılarak indirim yapılabilir. Çünkü tüm ülke genelinde öğrencilere bu konuda yardımlar yapılıyor. Kocaeli Büyükşehir'den de bu konuda öğrenci indirimi bekliyoruz. Sağlıklı ama ucuz beslenmek hepimizin hakkı diyor Tutku... Bence de çok yerinde bir talep. Tahir Başkan'a buradan bu talebi duyurmuş olalım. 
REKTÖR MANTAR'DAN  YENİ YURT TALEBİ
Ve istanbul'a gidip gelmek zorunda kalan öğrencilerin çoğu günde dört beş saat yol gidip geldiklerini belirterek; Kampüsümüzde 1000 kişilik bir yurt açılacağını duyduk. Ama bu yetmeyecek. Sayın Rektörümüze burdan sesimizi duyurun. Bir iki yurt daha yapılmalı ve bizim barınma sorunumuz çözülmeli ' dediler. Biz de buradan elçiye zeval olmaz diyerek sayın Rektör Prof. Dr. Hacı Ali Mantar'a  bu talebi iletiyoruz. Umuyorum ki yakın bir zamanda sayın Mantar öğrencilerine yeni bir yurt müjdesi daha verir
Evet..Gençlerle keyifli ve bir o kadarda harika bir gün geçirdim. Hepsinin yüzündeki tebessüm kampüsün en nadide çiçekleri arasındaki yerini alırken bu ülkenin yarınlarına imza atacak gençlerin heyecanı, girişkenlikleri, ne istediklerini tam olarak bilen ve zekalarıyla hayran bıraktıran gençler sayesinde umutlarımız bir kez daha tazelendi.. Ama şunu da söylemesem olmaz; Üniversite öğrencileri için hayat her zaman pahalıdır. O nedenle onlara yapılacak her hizmet çok kıymedilidir. O nedenle Öğrenmeden ve bilmeden yapılan hizmetleri  karalamak inanın o gençlere yapılan en büyük kötülüktür.. Üstelik BİM yöneticlierinden öğrendiğim bir gerçekde bunu doğruluyor. Orayı kiraya veren, ihaleye çıkan Üniversite veya rektörlük değil Milli Emlak ile Kocaeli Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılmış. Bununla birlikte market kampüsün dışında ve aynı zamanda bölgedeki vatandaşlara da hizmet veriyor. Sadece GTÜ'lü öğrencilerin değil bölgedeki lise  öğrencilerinin de  hayatını kolaylaştıran her yatırım önemlidir. Kıymetlidir. Üniversitemizi bu şekilde yıpratmak hiç kimseye birşey kazandırmaz aksine bu kentin markası olan GTÜ'ye zarar verir..