Gökmen Mengüç Kanıdra'daki tesisle ilgili tüm soruların cevabını verdi

HABERPİ- Kocaeli Büyüksehir belediyesi tarafından yapılacak olan "BİYOKURUTMA TEKNOLOJİLİ ENTEGRE TESİSİ" ne yönelik tepkilerin ardından düzenlenen basın toplantısında  Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç proje ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. ' Sıfır atık hedefi doğrultusunda çevreci projelerimizden biri olan bu tesisten kaynaklı çevresel kirlilik oluşmayacaktır. Geri kazanıma imkan veren mekanik ayırma tesisi ve biyokurutma işlemi ile atıkların ekonomik ve ekolojik bir değere dönüştürülmesi sağlanacak bir tesis kuracağız.'diyen Mengüç; Başkanımız Tahir Büyükakın 2019’da başkan olmadan önce de bu konu gündemdeydi. Başkanımız 2019 yerel seçimlerinden sonra yakma tesisiyle ilgili vazgeçtiğine yönelik ifadeleri oldu. Akademik odalar da yakma tesisinin yapılmaması gerektiğini söyledi ama İzmit’teki yerden vazgeçmemiştik. Yakmak suretiyle bertaraf olduğu için Umuttepe’deki yerden vazgeçtik. Biz Gebze’den itibaren Körfez’in kuzeyinin tamamını taradık. Çöple alakalı bir tesis yapmak istediğimizde zaten yüzde 70’i havzalarla kapatılmıştı. Dolayısıyla bu dönemde çok fazla alternatifimiz yoktu. Oluşturduğumuz 14 tane alternatif vardı ve en son geldiğimiz noktada Akçakese’de çalıştığımız alanlardan biriydi..Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gibi atık bertarafından sorumluysanız B planı olacak. Biz Akçakese’yle de ilgili hazırlık yaptık. O dönem tepkiler aynıydı. Bu tepkilere karşı ne yapabiliriz diye düşündük. Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi’ni hazırlamaya başladık. Biz Orman Bakanlığı’ndan tahsis için 2 buçuk yıl bekledik. Bizim herkes başının çaresine baksın deme lüksümüz yok. Geldiğimiz noktada ÇED sürecindeyiz. Bu ÇED süreci bir başlangıçtır. ÇED halkın bilgilendirme sürecidir. 15 kurum tesisle ilgili görüş verdi” dedi
İŞTE MERAK EDİLENLERLERİN CEVABI
ÇEVRE KİRLİLİĞİ OLUŞMAYACAK
Sıfır atık hedefi doğrultusunda çevreci projelerimizden biri olan bu tesisten kaynaklı çevresel kirlilik oluşmayacaktır.

ÇÖPLÜK YAPMIYORUZ
Geri kazanıma imkan veren mekanik ayırma tesisi ve biyokurutma işlemi ile atıkların ekonomik ve ekolojik bir değere dönüştürülmesi sağlanacak bir tesis kuracağız.

KOKU VE TOZ OLMAYACAK
Atıklar tamamen kapalı alanlar içerisinde ayrıştırılacak ve işlenecek, negatif basınç ile toplanacak, hava biyofiltrelerden geçirilecek böylelikle tesis dışarısına koku ve toz içeren hava salınımı engellenecektir.

ORMAN ALANI YOK EDİLMEYECEK
Eski ve Yeni Kandıra yolu arasında kalan tesis alanında, orman bütünlüğü bozulmuş olup, Tesisin etrafında en az 10 m genişliğinde yeşil kuşak oluşturulacak, tesis ekonomik ömrünü tamamladığında ise tamamen yeşil bir alan oluşturularak halkın kullanımına açılacaktır.

ÇÖP KAMYONLARIYLA TAŞIMA YAPILMAYACAK
ilçe belediyelerin toplama ve taşıma araçları doğrudan tesise gelmeyecek. ilçe belediyeleri tarafından atık toplama ve taşımada kullanılan her beş araç yerine aktarma istasyonlarında kullanılacak bir adet tır ile atık taşınacağından karayollarına ilave bir trafik yükü eklenmeyecek
Suyumuz Kirlenmeyecek
Tesisten atık su dejarjı olmayacak
Görsel kirlilik olmayacak
Tüm kurumlardan onay alınacak